ESC A1 2 - 2  BAS JO19-1
29-11-2014, 12:00 uur
Burg. Bode Sportpark, Zwolscheweg 6 A Elburg

ESC A1 - BAS A1 "Punt gewonnen of 2 verloren?"

Dat was de belangrijkste vraag na afloop van de wedstrijd tegen ESC A1 uit Elburg. ESC had thuis nog geen punt verloren. Ze stonden 1 punt onder BAS A1 op de derde plaats. Wanneer je de uitslag statistisch analyseert is het een gewonnen punt. Maar omdat DVS "33 wel wint en nu op 8 punten van BAS A1 staat (BAS A1 heeft 1 wedstrijd minder gespeeld), de scheidsrechter 2 doelpunten van BAS wegens buitenspel afkeurde en de doelpunten van ESC uit een penalty en uit een eigen doelpunt kwamen, is de eindconclusie toch dat het hier om 2 verloren punten gaat. De penalty was terecht, het eerste afgekeurde doelpunt was zeker buitenspel, en op de laatste komen we nog terug. Maar feit is dat de scheidsrechter geen enkele blaam trof, sterker nog deze "eigen" scheidsrechter was meer dan goed.

BAS A1 wist wat het te doen stond in Elburg en met de juiste instelling voerde men de opdrachten uit wedstrijdbespreking prima uit. In ESC trof men weer eens een tegenstander van formaat met uitstekende individuele kwaliteiten en een duidelijke spelopvatting. In een 1-4-4-2 systeem probeerde men vanuit de balverovering te counteren wat men veelvuldig en op volle snelheid deed. BAS A1 was hier op voorbereid en kon duidelijk goed met deze speelwijze omgaan, waardoor BAS de betere ploeg was in de eerste helft. Na een tweetal minuten was daar al de eerste kans voor BAS door Nigel Kerkhoff voorbereid die de bal prima op Maurice Jansen gaf. Maurice schoot de bal net naast. BAS bleef maar komen met goede combinaties en in de 15e minuut scoorde men de eerste goal, echter de scheidsrechter keurde deze op aangeven van de grensrechter terecht wegens buitenspel af. Maar de toon was gezet en ESC was gewaarschuwd dat de Biddinghuizenaren hier voor de 3 punten kwamen, en voor niks anders. Uit het niets counterde ESC snel en doeltreffend een minuut later op keeper Ruben Bosch af die niets anders kon dan de aanvaller van ESC in het 16 meter gebied neer te halen. Een terechte penalty tot gevolg. Ruben kreeg geel van de coulante scheidsrechter en moest er voor 10 minuten af. #10 Niels Mangnus deed de handschoenen en het shirt van Ruben aan. De penalty werd onberispelijk ingeschoten en ESC stond met 1-0 voor. In de benauwde 10 minuten die volgden drukte ESC wel op de Biddinghuizer verdediging, maar prima verdedigend hoefde Niels' keeperkwaliteiten geen enkele keer echt getest worden. Nadat Ruben weer in het veld gekomen was en nog actief in een aanvallende situatie terecht kwam, wisselden Ruben en Niels weer van shirt en handschoenen en kon de wedstrijd weer met 11 tegen 11 worden hervat. In de 35e minuut van de wedstrijd kwam BAS op een verdiend gelijkspel na een uitstekende diepe bal gegeven door Jesper Claassen op de wegsprintende spits Stefan Timmerman. De ver uit zijn doel staande keeper had geen antwoord op de loepzuivere lobbal van Stefan, 1-1. In de 45e speelminuut kreeg ESC A1 de eerste echte kans van de wedstrijd, maar goed en stevig ingrijpen van de BAS verdedigers zorgde ervoor dat deze kans uiteindelijk door Marc van Nieuwenhuyzen om zeep werd geholpen.

In de rust, onder het genot van een kopje thee, werd gehamerd op de zorgvuldigheid in de passing en de balbehandeling. Daar schortte het wel aan - aan Biddinghuizer zijde. Thomas de Gier kwam in het veld voor Maurice Janssen. ESC begin gebrand aan de wedstrijd en waar BAS in de eerste helft de betere van de twee was, was het nu een gelijkopgaande strijd. In de 54e speelminuut geeft Jesper Claassen weer een diepe bal op zijn "vriend van de dag" Stefan Timmerman maar nu is Stefan helaas niet trefzeker. 6 minuten later wel, en weer op aangeven van Jesper Claassen. Stefan laat de bal 1 x stuiteren en verschalkt de wederom te ver uit zijn doel staande Elburger goalie met een werkelijk schitterende lobbal. BAS A1 staat voor met 1-2. Slot op de deur en uitspelen die wedstrijd zou je zeggen. ESC dacht hier duidelijk anders over en zette nu een tandje bij. In de 70e minuut komt men in het strafschopgebied en gerommel door de BAS verdediging zorgt ervoor dat men de bal toch voor het open doel krijgt. Helaas liep Marijn Stuifzand tegen deze bal op en scoorde hiermee in eigen doel. De eindstand stond op het scorebord 2-2. Gezien het spelbeeld terecht en we kunnen er dan ook mee leven, maar………

Beide ploegen bleven strijden voor de volle winst waarbij er nog kansen over en weer waren te zien. Ruben Bosch speelde een hoofdrol in een situatie waar hij liggend op de grond tot twee maal toe de bal tegen wist te houden. Jesper Claassen en Thomas de Gier hadden samen ook nog een grote mogelijkheid. Maikel de Leeuw werd er nog voor 10 minuten afgestuurd in de slotfase van de wedstrijd maar ook met 10 man bleef BAS in deze fase maar komen en had duidelijk overwicht. In de laatste minuut van de wedstrijd scoorde BAS uit een scrimmage maar ook nu was de scheidsrechter duidelijk en zag er een buitenspelsituatie in. Waarschijnlijk zag hij het niet goed want er lagen 2 mensen van ESC op of in de buurt van de doellijn toen Jesper Claassen op een meter of 5 van het doel de bal binnenschoot. De keeper was inderdaad verder weg, maar de buitenspelregel rept nergens over de keeper, maar over de een na laatste verdediger, en daar stond Jesper verre van. Spelers maken fouten en scheidsrechters kunnen niet alles weten en mogen ook fouten maken. Om de scheidsrechter als schuldige aan te wijzen gaat veel te ver, want daarvoor floot hij veel te goed. En eigenlijk, verdiende ESC A1 ook gewoon een punt.

Opstelling BAS A1: Ruben Bosch - Martijn Boer - Jesper Claassen - Stefan Timmerman - Marijn Stuifzand - Maikel de Leeuw - Nigel Kerkhoff (55' Brandan Tax) - Patrick Timmerman - Niels Mangnus - Marc van Nieuwenhuizen - Maurice Jansen (Thomas de Gier 45')

Vanaf nu zijn alle wedstrijden belangrijk voor BAS A1 willen ze de doelstelling om mee te doen om de titel halen. Zaterdag speelt BAS A1 om 14.30 uur in en tegen sv Lelystad A2.